top of page
Search

הילכו שניים יחדיו, בלתי אם נועדו

  • Momy Shoshani
  • Dec 31, 2018
  • 3 min read

איך לכלול AI באסטרטגית ה BI?

(AI – בינה מלאכותית; BI – בינה עסקית)

לפני יותר משלשת אלפים שנה, פתחו הסינים משחק לוח אסטרטגי וקראו לו גו. זה משחק מורכב ומבלבל, אבל אנשים אחדים היו בו טובים, או כך הם חשבו.

יום אחד הופיע שחקן חדש ולא שגרתי. הוא התחיל לבצע מהלכים שאף שחקן אחר לא הבין. השחקן היה בינה מלאכותית. הוא השתמש באסטרטגיות שפיתח בעצמו – לחלוטין. הוא רק תוכנת בחוקים הבסיסיים של גו. לא תכנתו בו מומחיות אנושית או משחקים קודמים.

זה מרגש או מבעית, תלוי בנקודת המבט שלך. העתיד של AI הוא כנראה תערובת של שניהם. אבל, בסביבת מערכות המידע הארגוניות הוא נוטה יותר לכיוון המרגש. ה AI במערכות המידע הופך למתקדם יותר וארגונים משתמשים ב AI בצמידות ל BI, כדי לגלות דרכים חדשות לשיפור התפעול ולהגדיל את שביעות רצון הלקוח.

פונקציונליות AI במערכות מידע ארגוניות מודרניות

בעוד מערכות מידע משתמשות בנתונים כדי לבצע תחזיות בסיסיות, AI משתמשת בנתונים האלו כדי לספק המלצות בזמן אמת, המבוססות על מקורות מידע שונים, פנימיים וחיצוניים. AI מרחיב את התובנות מפתרון ה BI ע"י מתן של מה שידוע כ "ניתוח מונחה" שמאפשר לארגונים להזין תסריטים היפותטיים ואז ה AI מחשבת תוצאות אפשריות ומציעה פתרונות אלטרנטיביים. כל מה שנדרש ל AI זו גישה לכל מקורות המידע שלך – מערכת ה ERP, אפליקציות ענן, IoT, מכשירים סלולאריים וכו' .

לרוב הארגונים יש כל כך הרבה מידע שקשה להם להחליט מה ממנו חשוב. אם אתה חושב במושגים של "מה נדרש" לחלקי הארגון השונים, תיעדוף חשיבות המידע הופך לקל יותר. אתה יכול להפעיל AI על כל חלק בארגון כדי להשיג יתרון תחרותי.

איך להגדיר אסטרטגית BI

לפני שאתה בוחר פתרון BI, או מערכת מידע ארגונית שכוללת BI, אתה צריך לבנות אסטרטגית BI, כך שתוכל להעריך את פונקציונליות ה AI הנדרשת לאור צרכיך העסקיים. להלן חמשה צעדים שיעזרו לך לתכנן את המיזוג המושלם בין BI ו AI

1. קבע מי הם בעלי העניין

בניגוד למחשבה המקובלת, אגף מערכות המידע אינו בעל העניין המרכזי ב BI. ה BI צריך להיות בבעלות כל אגפי הארגון ונגיש להם. למנהלי הארגון, כמובן, יש עניין מולד ב BI, אבל כך גם למנהלי מחלקות. כלי ה BI היום אינטואיטיביים כך שיתכן שיהיו יותר משתמשים מאשר אתה צופה. כל אחד מבעלי העניין סומך על ה BI לצורך קבלת החלטות מושכלות והשגת מטרות. אם מטרות אלו מתאימות לאסטרטגיה הארגונית, הן צריכות להיות חלק מאסטרטגית ה BI שלך.

2. הערך את המצב הקיים

מה הוא פורטפוליו המערכות הארגוניות והתשתיות? מה הם התהליכים העסקיים הקיימים? מהי האסטרטגיה הארגונית הכללית? הידע הזה יעזור לך להחליט מה עובד ומה לא. למשל, אתה שומר מידע בהרבה מקומות, אבל צריך רק גרסה אחת של האמת. נקודות כואבות כאלו הן הזדמנות לשיפור כאשר מגדירים את אסטרטגית ה BI. עליך גם לנתח את מצב ה AI וה BI הנוכחיים שלך כדי להחליט האם הם מתקדמים דיים ל"חשיבה מחוץ לקופסה" שתעזור לארגון להשיג יתרון תחרותי.

3. קבע KPIs

יש לך כנראה יותר מידע ממה שאתה יכול לעבד. אתה יכול לתעדף את הנתונים האלו ע"י קביעת אחר אלו KPIs אתה צריך לעקוב בהתבסס על יעדיך העסקיים. יצירת מילון נתונים יעזור לך לכוון בעלי עניין בכל הנוגע לחישוב KPIs ופירושם. חשוב לא פחות – עליך לפתח אסטרטגיה לפעולה על בסיס BI. אמנם AI היא יכולת מתקדמת, אבל היא לא יכולה לתכנן את ניהול השינוי בארגון וגם לא לכתוב פרסומים שיווקיים - עדיין.

4. בחן את האפשרויות

יתכן שהארגון צריך מערכת מידע ארגונית חדשה, שכוללת פונקציונליות BI ו AI מתקדמת. לחילופין, אולי אתה צריך פתרון BI שיתאים לאוסף המערכות הקיימות בארגון. משתנים נוספים לשיקול הם סקלביליות, רמת הקסטומיזציות הנדרשת, פתרון מקומי או בענן...ועוד. פתרונות BI מבוססי ענן הם בד"כ מוצרים ל"שימוש עצמי", ומשתמשי הקצה יכולים להריץ שאילתות בקלות ולהפיק דוחות מידיים אד הוק. כאשר שוקלים פונקציונליות AI, צריך לקחת בחשבון את קלות השימוש. פתרונות AI מתקדמים, דורשים לעיתים ידע סטטיסטי ותכנותי מתקדמים יותר.

5. השג הענות

BI מועיל רק אם העובדים עושים בו שימוש. הם לא ישתמשו בו אלא אם כן הם ידעו איך ויבינו מדוע. אם יש לך כבר את נכונות ההנהלה, אתה יכול לפתח תוכנית תקשור שתעזור לעובדים להבין מדוע הארגון משקיע בפתרון BI. אתה צריך גם לפתח תוכנית שינוי ארגונית, שמתייחסת לחסמים התרבותיים ושמה דגש על הדרכה.

הערה על בינה מלאכותית

אנשים רבים טוענים שבינה מלאכותית "אמיתית" עדיין לא קיימת. אמנם עדיין אין חיקוי מושלם של המוח האנושי, ישנן מערכות AI שמשתמשות בתהליכי חשיבה אנושיים כמודל. אמנם ההגדרות יכולות להיות שונות, אבל התפיסה נשארת: בינה מלאכותית מחקה חשיבה אנושית כדי לתת תובנות מידיות שלאנשים ייקח שנים להגיע אליהן.

פיתוח אסטרטגית BI יכול לעזור לארגון לנצל את פונקציונליות הבינה המלאכותית הקיימת היום במערכות ארגוניות רבות.

נכתב ע"י מומי שושני


 
 
 

Kommentare


Subscribe

©2018 by IT-4-SMB. Proudly created with Wix.com

bottom of page