?לשמש כמנוף לחדשנות ERP האם יכול
- Momy Shoshani
- Dec 9, 2018
- 2 min read
האם מערכות ERP יכולות לשמש כמנוף לחדשנות?
זה מכבר מתלוננים ארגונים שהטמיעו ERP שהיישום יקר מדי, אורך יותר מדי זמן ומסוכן. אמנם, ללא המומחיות וההכוונה הנכונות, יישום ERP יכול להיות קשה, גם ללא השאיפה להשתמש ב ERP כמנוף לחדשנות.
למה יישום ERP קשה כל כך? רוב היישומים מנוהלים ע"י אנשים שממונים על הכספים ו/או הנהלת החשבונות בארגון, אשר לא נמצאים, בדרך כלל, בחזית הטכנולוגיה. בנוסף, ארגונים לעיתים נוגסים יותר ממה שהם יכולים לבלוע כאשר הם מנסים ליישם תחולה גדולה בזמן קצר. עובדות אלו חותרות תחת כל סיכוי ליצירת תהליכים עסקיים חדשניים יותר.
אבל, האם מערכות ERP יכולות לשמש כמנוף לחדשנות? בהחלט. רשמתי כאן מספר נקודות למחשבה כאשר מחליטים מהי הדרך הטובה ביותר לשלב חדשנות עסקית לתוך מערכת ה ERP בארגון.
חדשנות מתחילה בסדר יישום מערכת ה ERP
אם חדשנות נמצאת במקום גבוה ברשימת הציפיות של הארגון, יש לוודא שהיישום מתוכנן כך שיהיה מספיק זמן להתמקד בתהליכים העסקיים החדשניים. לו"ז לא ריאלי מחסל חדשנות, כיון שצוות היישום הופך להיות מגיב במקום להיות בעל חשיבה יצירתית. יש לוודא שאסטרטגית היישום היא אינקרמנטלית, מה שייתן לצוות המיישם זמן ליצור תהליכים טובים יותר. גישה זו יכולה ליצור יישום שמחולק לשלבים, לפי גיאוגרפיה, תהליכים עסקיים, מודולים או כל שילוב ביניהם.
חשיבה מחודשת על הדרישות העסקיות ויישום ה ERP
גישת "מפל המים" המסורתית הנהוגה ביישום ERP, אינה מובילה לחדשנות, גמישות ותגובתיות. דרך חשיבה זו היא לינארית וסדרתית במהותה, בה הדרישות אמורות להיות מוגדרות במלואן המערכת בדוקה כולה וכל הארגון מודרך לעבודה ב ERP לפני העלייה לאוויר של ה ERP החדש. ברור שלגישת "מפל המים" עומדות זכויות רבות, אך במקביל היא מציעה פחות גמישות מאשר הגישה הזריזה יותר כדוגמת גישת ה agile. גם חברות סטרט-אפ בוחרות בגישת ה agile, הפחות לינארית יותר מאשר בגישה השמרנית כדי לקצר את ה time to market של המוצרים שלהן. צוותי יישום של ERP יכולים ללמוד ממגמה זו וליצור סביבות שאולי אינן מושלמות לעליה לאוויר, אך תומכות בתגובה מהירה יותר לשיפורים וחדשנות פוטנציאליים.
ביצוע סקירות של מערכת ה ERP לאחר העלייה לאוויר ויצירת מרכזי מצוינות
אחת הבעיות הגדולות ביותר של מערכות ERP היא שצוות היישום חוצה את קו הגמר "ללא אוויר" וללא האנרגיה הדרושה לחשיבה על איך להשתמש במערכת לשיפור וחדשנות מתמידים לטווח הארוך. סקירת היישום לאחר השלמתו עוזרת לארגון לחפש אחר דרכים לעשות אופטימיזציה של תהליכים עסקיים לקדם את התוצאות העסקיות. מרכזי מצוינות של המערכת יכולים ליצור את הכישורים הארגוניים ולעזור במיקוד הנדרש לשיפור וחדשנות מתמשכים.
הכרה בעובדה שמערכות ERP אינן יוצרות חדשנות בעצמן
אמנם יצרני ה ERP יתנגדו לכך, אבל טכנולוגיה בפני עצמה לא יכולה ליצור חדשנות. למרות מאמצי המכירה של מערכות דרוכות מראש לסוג של ארגונים כ best practice, פתרונות אלו, במקרה הטוב, יהפכו את היישום למהיר וחלק יותר. הטכנולוגיה לא תיצור תהליכים עסקיים חדשניים וגם לא תיצור תרבות של חדשנות. רק הארגון והנהגתו יכולים ליצור זאת. לכן, חיוני שהארגון יראה במערכת ה ERP ככלי אחד בארגז הכלים שמעודדים חדשנות ולא כתרופת הפלא שתרפא את כל מכאוביו.
השורה התחתונה היא שעל הארגון להיות זריז וגמיש כשהוא משתמש במערכת ה ERP החדשה ככלי למינוף החדשנות. אופן חשיבה זה דורש מהארגון לשקול את היתרונות והחסרונות של הגישה הגמישה יותר אך לא מושלמת בעת העלייה לאוויר אל מול הגישה המובנית יותר שמיישמת פתרון שאיכשהו "קפוא בזמן" אך יותר חזוי בעת העלייה לאוויר. כל ארגון יגיע למסקנותיו הוא ויחליט מה היא הגישה המשתלמת יותר.

Comments